Netwerk - Zichtbaarheid personen in omgeving/netwerk

Vraag

Hoe kan ik bepalen welke personen zichtbaar worden in het netwerk van de gebruikers binnen de omgeving?

Uitleg

In principe zijn enkel de gebruikers in de omgeving zichtbaar waaraan jij als gebruiker bent gekoppeld middels een groepering. Zo kun jij in dezelfde groepering zitten met collega's waaraan jij bent gekoppeld omdat jullie lesgeven aan dezelfde groepen, maar ook doordat jullie beiden in het docententeam voor een bepaalde studierichting zitten.

Daarnaast is er een speciale permissie waardoor je alle gebruikers in de omgeving kunt zien in je netwerk. Het gaat hierbij om alle gebruikers binnen de gehele onderwijsinstelling. In de praktijk wordt hier voor studenten vaak niet voor gekozen, om de omgeving zo persoonlijk en overzichtelijk mogelijk te houden.

Wanneer je zou willen chatten met gebruikers waaraan jij niet gekoppeld bent of de studievoortgang van studenten in wilt zien uit groepen waar jij niet direct les aan geeft, kun je de beheerder 2 dingen vragen; ontdek welke groepskoppeling nodig is om de bewuste gebruikers te bereiken en vraag of je aan deze groep gekoppeld kunt worden.

Een andere mogelijkheid is het aanzetten van de permissie 'Toon alle gebruikers' via Beheer > permissiegroepen > kies juiste permissiegroep > menu 'Netwerk'. Met deze permissie kun je alle gebruikers uit de hele omgeving terugvinden in het menu Netwerk.

Zichtbaarheid gebruikers in netwerk beperken

Wellicht is het wenselijk om de zichtbaarheid van bepaalde permissiegroepen in het netwerk voor gebruikers af te schermen. Denk bijvoorbeeld aan de mogelijkheid om binnen het netwerk van studenten enkel de docenten zichtbaar te maken, wanneer het niet wenselijk is dat studenten met elkaar chatten via de applicatie. Of scherm de docenten juist af voor de studenten, zodat de omgeving echt wordt ingezet als samenwerkingsomgeving tussen studenten.

• Ga naar Beheer > Permissiegroepen > tabblad 'Netwerk'
  • Vink aan welke permissiegroepen er voor deze gebruikers  moeten worden afgeschermd. In onderstaand voorbeeld worden de gebruikers uit de permissiegroep 'Functioneel Beheer' verborgen voor alle gebruikers in de permissiegroep 'Docent'.

Let op: standaard zien gebruikers alle personen in hun netwerk waaraan ze zijn verboden d.m.v. een groep, ongeacht de permissiegroep waarin zij zijn ingedeeld.