[SVS] Release notes week 15 -2019

In dit artikel lees je terug welke (generieke) bugs er zijn opgelost de afgelopen week. De klantspecifieke bugs die zijn opgelost, worden niet genoemd.


Aankondiging - Verdwijnen generiek adminaccount

In het kader van de AVG en verhoging van de beveiliging van onze systemen wordt ook voor het SVS het generieke admin-account uitgefaseerd. Dit doen we uiteraard niet per direct. Je hebt 2 weken de tijd om te zorgen dat de collega's binnen je onderwijsinstelling de juiste rechten hebben, zodat deze aanpassing geen invloed heeft op jullie dagelijkse gebruik van het pakket. Zo werkt iedereen altijd vanuit zijn eigen account en kan er betere logging worden toegepast. 

Wat betekent dit? 

  • de wachtwoorden van de generieke accounts met als gebruikersnaam 'admin' worden over 2 weken gewijzigd
  • deze wachtwoorden zijn enkel nog in beheer van Fringe en worden niet beschikbaar gemaakt voor de klant
  • deze aanpassing geldt voor alle omgevingen, dus zowel productie-, test- als acceptatie omgevingen

Wat moet ik doen? 

  • bepaal welke collega's binnen jullie omgeving 'admin' rechten nodig hebben
  • controleer of ze de rol 'administrator' hebben via pakketbeheer > gebruikers > login & functies
  • we adviseren het gebruik van deze rol tot het minimum te beperken

Je hebt tot  26 april de tijd om deze aanpassingen in jullie omgeving door te voeren. Loop je na die tijd tegen problemen aan? Neem contact op met onze supportafdeling en wij helpen je om de juiste mensen adminrechten toe te kennen. 


Optimalisatie

Naast bovengenoemde aankondiging, worden er stapsgewijs optimalisaties doorgevoerd die bijdragen aan betere beveiliging van de applicaties. 

  • BPV kaart - inloggegevens verstrekken aan praktijkopleider 
    Bij het verstrekken van inloggegevens aan de praktijkopleider, ontvangt deze persoon een e-mail met hierin een link om in te loggen. De beheerder binnen het systeem heeft de mogelijkheid om deze e-mail te laten versturen, hierin is niets veranderd. Er wordt automatisch een wachtwoord gegenereerd, handmatige invoer is niet meer mogelijk. Via de link in het mailtje kan de praktijkopleider inloggen, maar het wachtwoord wordt in de mail zelf niet meer genoemd. De gebruiker kan vervolgens zelf zijn/ haar wachtwoord aanpassen.
  • MBO - Examenplan - cijferberekeing
    Deze week is er een aanpassing in het examenplan doorgevoerd. De berekeningen van de waarderingen worden (tenzij anders ingericht) berekend zoals op het examenblad mbo staat beschreven: 
    • Om het eindcijfer te berekenen wordt eerst afgekapt op één cijfer achter de komma en vervolgens afgerond tot een geheel getal, waarbij geldt dat het getal naar beneden wordt afgerond als het eerste cijfer achter de komma een 4 of lager is en naar boven wordt afgerond al het eerste cijfer achter de komma een 5 of hoger is.
    • Een eventueel tweede cijfer achter de komma wordt altijd buiten beschouwing gelaten bij de berekening van het (rekenkundig) gemiddelde en de berekening van het eindcijfer.

      Voorbeelden ter ondersteuning (ontleend van examenblad mbo):
      • Voorbeeld 1: Een student behaalt voor het CE Nederlands een 5,0. Voor de instellingsexamens behaalt hij gemiddeld 6,26 (7,8+6,7+4.3 = 18,8 / 3). Het gemiddelde van de instellingsexamens wordt afgekapt tot 6,2. De eindwaardering wordt bepaald op het rekenkundig gemiddelde van het CE en het IE, dus 5,0 + 6,2 = 11,2 / 2 = 5,6, dus het eindcijfer Nederlandse taal wordt afgerond tot een 6 (zes).
      • Voorbeeld 2: Een student behaalt voor het CE Nederlands een 4,0. Voor de instellingsexamens behaalt hij gemiddeld 6,23 (7,8+6,6+4,3= 18,7 / 3). Het gemiddelde voor de instellingsexamens wordt afgekapt tot 6,2. De eindwaardering wordt bepaald op het rekenkundig gemiddelde van het CE en het IE, dus 4,0 + 6,2 = 10,2 / 2 = 5,1, dus het eindcijfer Nederlandse taal wordt afgerond tot een 5 (vijf).
      • Voorbeeld 3: Een student behaalt voor het CE Nederlands een 6,7. Voor de instellingsexamens behaalt hij gemiddeld een 6,26 (7,8+6,7+4.3 = 18,8 / 3). Het gemiddelde van de instellingsexamens wordt afgekapt tot 6,2. De eindwaardering wordt bepaald op het rekenkundig gemiddelde van het CE en het IE, dus 6,7 + 6,2 = 12,9 / 2 = 6,45, dus het eindcijfer Nederlandse taal wordt afgerond tot een 6 (zes).
      • Voorbeeld 4: Een student behaalt voor het CE Nederlands een 5,5. Voor de instellingsexamens behaalt hij gemiddeld een 5,43 (5,5+5,4+5,4 = 16,3 / 3). Het gemiddelde van de instellingsexamens wordt afgekapt tot 5,4. De eindwaardering wordt bepaald op het rekenkundig gemiddelde van het CE en het IE, dus 5,5 + 5,4 = 9.9 /2 = 5,45, dus het eindcijfer Nederlandse taal wordt afgerond tot een 5 (vijf).

        Tip: omdat de berekeningen niet helemaal goed gingen (afronden in plaats van afkappen) heb je als onderwijsinstelling mogelijk de instellingen in de template aangepast om de goede cijfers te krijgen. Kijk voor de zekerheid de gebruikte examenplan templates na om te beoordelen of je de instellingen moet/ wil aanpassen. 

Bugs

Gedurende de week verhelpen we meerdere bugmeldingen. Hieronder lees je terug welke bugs we hebben opgelost. 

  • MBO - Examenplan
    Er zijn deze week diverse meldingen rondom het examenplan gebundeld en oplost. Het gaat om: 

    • Vastlopen examenplan door te traagheid in de schermen na het klikken op een examenplan
    • Foutmelding bij het openen examenplan na het klikken op deelnemer
    • Foutmelding bij het openen examenplan deelnemer na het klikken op actieve opleiding
  • MBO - Opleidingskaart - Export keuzedelen 
    Het samenstellen van een export van keuzedelen via de opleidingskaart duurde te lang en hierdoor werd de actie afgebroken. Door de tijdslimiet eraf te halen en de bestandsnaam aan te passen, kunnen de exports nu weer zonder problemen worden gedraaid.  
  • MBO & HO - Intake - Genereren van brieven geeft problemen
    Binnen de intake module is het mogelijk om formulieren/ brieven te genereren en te koppelen aan de prospect kaart Het genereren van deze brieven duurde te lang en hierdoor ontstond er een fout in het word bestand. Bij het openen van het word document verscheen de melding 'documentnaam niet gevonden'. Dit probleem is verholpen en de brieven en formulieren kunnen weer juist worden gegenereerd.