Keuzedelen inrichten

Vraag

Hoe kan ik als gebruiker keuzedelen inrichten?

Uitleg

Keuzedelen zijn onderdelen van een examenplan die niet in het standaard examenplan zitten. Deze keuzedelen zijn een verbreding of verdieping van je opleiding. Het is ook mogelijk om keuzedelen opleidingsoverstijgend beschikbaar te maken. Om dit te doen vink je de optie 'beschikbaar maken voor keuze buiten keuzeproces' aan. In dit artikel wordt beschreven hoe je keuzedelen aanmaakt en koppelt aan het examenplan waartoe ze behoren.

Om het vervolgens voor de student mogelijk te maken om binnen de ELO hun keuzes in te vullen, moet tevens een keuzeproces worden aangemaakt.  Tot slot vind je hier een beschrijving van het proces zoals de student dit doorloopt binnen de ELO.

Algemeen - keuzedelen koppelen aan examenplan

1. Log in
  2. Kies de rol administrator, schoolbeheerder of examenbureau medewerker.
  3. Klik in het menu op Pakketbeheer > Instellingen
  4. In het filter kun je examenplan invullen om meteen op de juiste plek op de pagina terecht te komen.
  5. Klik op het laatste icoon achter keuzeonderdelen
  6. Selecteer het gewenste keuzedeel uit de lijst die in beeld verschijnt als deze reeds is toegevoegd. In deze lijst staan standaard alle beschikbare keuzedelen die bekend zijn binnen het SBB.
  7. Koppel de opleiding(en) waarvoor dit keuzedeel beschikbaar moet worden gemaakt.

Examenplan activeren en uitstroom selecteren

1. Via de gekoppelde opleiding aan de keuzedelen, is de opleidingskaart te openen.

Controleer hier of er een generiek examenplan beschikbaar is en of er een uitstroom is geselecteerd. Meer weten over de examenplannen? Zie deze artikelen:

Generieke examenonderdelen inrichten
    Beroepsspecifieke examenonderdelen inrichten
  2. Controleer tevens of het gekoppelde examenplan ook op actief is gezet voor de studenten binnen deze opleiding. Ook dit is een voorwaarde om het keuzeproces beschikbaar te maken. Dit doe je via de knop Deelnemermatrix.

Nieuw keuzedeel aanmaken

1. Indien een keuzedeel niet beschikbaar is vanuit de SBB database, kun je op nieuw klikken om het gewenste keuzedeel aan te maken.

2. Hier kun je een Nieuw keuzedeel selecteren door op Selecteer te klikken.
  3. Je kunt de keuze maken uit kerntaken of werkprocessen.
  4. De omschrijving van de inhoud van een keuzedeel wordt automatisch gevuld vanuit het SBB en hoef je dus niet te beschrijven. In het veld 'Omschrijving' kun je eventueel aanvullende informatie kwijt. Klik na het invullen van deze velden op opslaan.
  5. De specifieke examenonderdelen verschijnen nu onderin beeld onder Specifieke examenonderdelen. Wanneer je deze aanvinkt kun je een nieuwe Rubriek invulllen door te klikken op Nieuwe rubriek.
  6. Een pop-up genaamd, Rubriek opent. Je kunt hier de velden naar wens invullen.
  7. Na het invullen van de velden klik je op Opslaan en sluiten
  8. Je kunt hier ook een nieuwe exameneenheid instellen. Dat doe je door het onderdeel te selecteren waarvoor je een nieuwe eenheid wilt toevoegen. Vervolgens klik je op Nieuwe exameneenheid.
  9. Er opent dan een pop-up genaamd , Exameneenheid. Hier kun je de velden naar wens invullen. Vervolgens klik je op Opslaan en sluiten.